luni, 10 ianuarie 2011

Oceanul

O lume albastră,întinsă,ce pare infinită uitându-te în zare,asemenea cerului...Dar ai încercat sa te uiţi în ea?Ai încercat vreodată sa descoperi acele comori mai preţioase decât orice perlă sau diamant?


Steaua de mare


Steaua de mare are un corp central,cu cinci sau mai multe braţe în jurul lui.Dacă un braţ este rupt,stelei de mare îi va creşte altul în câteva săptămâni.Stelele de mare se hrănesc cu moluşte şi corali.

Steaua de mare floarea-soarelui este una dintre cele mai mari stele de mare.Măsoară circa 132 cm.  de la un cap la altul.




Unele stele de mare au ochi la capetele braţelor.






Rechinii

Rechinii au scheletul format din cartilaje,nu din oase.Corpul aerodinamic al rechinului este acoperit de solzi ascuţiţi ca nişte dinţisori minusculi.Nu toţi rechinii sunt vânători fioroşi si rapizi.Unii zac pe jumătate ingropaţi pe fundul mării,urmărind prada.Alţii filtrează planctonul din apă.


Marele rechin alb creşte până la 6,5 m. şi  este un vânător inrăit.Se foloseşte de simţul său olfactiv excelent pentru a-şi detecta prada de pesti şi foci.Foarte rar ataca oameni,în ciuda reputaţiei sale de 'mâncător de oameni'.


Rechinul balenă este cel mai mare peşte din mare,crescând mai bine de 15 m. (aproape la fel de lung cât patru maşini).Un gigant blând,imensul rechin balenă se hraneşte doar cu plancton animal minuscul.



Rechinul ciocan are o nară şi un ochi pe fiecare parte a capului sau de forma ciudată.Işi balansează capul dintr-o parte in alta,folosindu-şi mirosul pentru a-si găsi prada.

Micul Rechin-Cuţitaş are un şir circular de dinţi,cu care taie bucăţi de carne din alţi peşti.Este cel mai mic rechin din lume.Adulţii măsoară doar 25 cm.

ŞI ACUM CÂTEVA CHESTII INTERESANTE:

  1. Unele tipuri de dinoflagelate,mici plante din plancton,emană lumină.Dacă o bracă sau un animal marin tulbura noaptea suprafaţa netedă a apei,se văd dinoflagelatele strălucind în întuneric.
  2. Peştii-arlechin se ascund de duşmani printre tentaculele otrăvitoare ale anemonei-de-mare.Aceşti peşti nu sunt înţepaţi deoarece corpurile lor sunt acoperite de o peliculă specială.
  3. Cea mai mare cochilie apartine tridacnei(o scoică).Unele cochilii de tridacne sunt mai late de 1 metru şi cântăresc un sfert de tonă.
  4. Caracatiţa australiană cu inele albastre re doar 15 cm lungime, dar muşcatura sa este mortală.Ea poate omorî un om în cinci minute.
  5. Crabul păianjen uriaş japonez are 3,5 m atunci când este măsurat de-a lungul cleştilor săi frontali--aproape de doua ori mai mult decăt anvergura braţeor unui copil.
  6. Diavolii-de-mare fac uneori sărituri din apă şi plutesc prin aer.
  7. Diavolul-de-Pacific cântăreşte 1,600 kg,mai mult decât 25 de persoane la un loc.
  8. Murena lasă un crevete mic să îi inoate prin gură pentru a aduna mâncarea dintre dinţii săi ascuţiţi.Ţiparul are astfel dintii curaţi,iar crevetele se hrăneşte.
  9. Peştele-Balon otrăvitor este considerat o delicatesă în Japonia.Bucătari special instruiţi extrag părţile otrăvitoare din peşte înainte de a-l găti.
  10. Dacă o femelă de somon depune 3.000 de ouă,doar 300 supravieţuiesc până la clocire.Din acestea,patru sau cinci traiesc până devin adulţi si chiar mai puţini revin pentru a depune ouă.
  11. Pestii killi cu patru ochi au ochi care sunt împărţiţi în doua,pentru a putea vedea şi la suprafaţă şi sub apă.
  12. Peştele care a trăit la cea mai mare adâncime,descoperit vreodtă,a fost un peşte plat găsit la aproape 12 km(7 mile) adâncime în Oceanul Pacific.
  13. Tonul cu aripioară albastră  a traversat Oceanul Atlantic în 119 zile.
  14. Masculii acelor-de-mare pot da naştere unui număr mare de pui in cinci zile.
  15. Intr-un experiment,o cambulă(un fel de peste turtit) a fost aşezată pe o tablă de şah.Peştele şi-a schimbat culoarea in alb şi negru,pentru a se confunda cu fundalul.
  16. Unii pesti antartici au in sângele lor o substaţă asemănătoare cu antigelul,pentru a nu îngheţa în apele foarte reci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu